ENDODONTIE

Endodontia sau tratamentul canalelor radiculare este parte integrata a terapiei stomatologice si  consta in totalitatea manevrelor curative din cavitatea dentara, canalele radiculare si tesuturile adiacente radacinilor care au rol in fixarea dintilor in osul alveolar. Procesele infectioase acute sau cronice ale pulpei dentare si ale tesuturilor din jur pot declansa sau complica boli generale ale organelor, astfel incat, in asociere cu distructii majore ale tesutului osos, pot favoriza aparitia afectiuni grave precum septicemia, tromboza sinusala, meningita, mediastinita sau endocardita.

Sistemele moderne folosite asigura un tratament corect si performant al canalului radicular:

 

1.     Microscop LABOMED SUA – magnificatie

2.     Izolarea dintelui cu sisteme moderne si eficiente DIGA(-RUBBER-DAM)

3.     Laser Dioda – sterilizare canale

4.     APEX LOCATORUL –RAYPEX 5 AL FIRMEI GERMANE VDW identifica apexul si stabileste lungimea reala a canalului radicular

5.     Instrumentarul rotativ motorul de endodontie VDW SILVER cu acele din NICHEL-TITAN M-two Innovative NiTi system al firmei germane VDW asigura o largire si curatire corespunzatoare a canalelor

6.     Injectarea cu gutaperca calda – THERMAFILL SYSTEM DE LA DENTSPLY-MAILLEFER- asigura condensarea laterala si verticala optima a canalului radicular, rezultand o obturatie radiculara precisa si corecta.

 

MICROSCOPUL IN ENDODONTIE

Ideal, orice tratament endodontic ar trebui realizat la microscop pentru a putea obtine o preparare tridimensionala completa a canalelor radiculare, folosind o magnificatie sporita si o iluminare corespunzatoare; erorile tratarii unui dinte (fie posibilitatea omiterii unui canal calcifiat, realizarea de perforatii radiculare, fracturarea instrumentarului endodontic) sunt minime; un tratament complet al dintelui nu numai ca reduce complet simptomatologia dureroasa, dar si imbunatateste radical sansele de supravietuire ale unui dinte pe arcada, obtinand astfel toate premisele realizarii unui tratament protetic sau odonto-terapeutic de durata.

“Poti trata doar ceea ce vezi!”dr. Prof. Syngcuk Kim.

Beneficii:

 • Marirea imaginii canalelor radiculare face ca tratamentele endodontice si retratamentele sa aiba o rata de success mult mai mare. Pot fi detectate canale atipice, perforatii, ace rupte, etc.
 • Cresterea preciziei  tratamentului endodontic prin vizualizarea de  micro-fisuri si fracturi in lungimea dintelui.
 • Permite salvarea dintilor care altfel ar trebui extrasi .
 • Faciliteaza comunicarea eficienta cu pacientul– datorita posibilitatii de a realiza poze si/sau inregistrari video in timpul tratamentului endodontic.
 • Diagnostic exact – pot fi detectate eventuale leziuni ce nu pot fi observate fara mijloace de marire optica.
 • Tratament de canal conservator– se poate salva mai mult din structura dentara sanatoasa.
 • Permite efectuarea unui tratament de calitate prin sigilarea completa a canalelor, evitandu-se astfel retratamentele.
 • Confortul este ridicat pentru pacient.

Avantajele acestui tratament:

 1. Diagnostic – Nu de putine ori se poate intampla ca dupa un tratament endodontic clasic, dintele sa prezinte o simptomatologie dureroasa; aceasta se datoreaza de cele mai multe ori unui canal radicular netratat, ori tratat necorespunzator.
 2. Abordarea canalelor calcifiate – folosind o magnificatie marita, diferenta de textura si de culoare a canalelor calcifiate este usor detectabila. Consecutiv, folosind instrumente ultrasonice si o atenta sondare a canalului calcifiat se poate realiza o instrumentare a canalului cat mai aproapiata de varful radacinii.
 3. Repararea perforatiilor radiculare – Din pacate in cursul tratamentelor endodontice exista posibilitatea aparitiei perforatiilor radiculare, indiferent cat de meticulos este evaluat/preparat un dinte. Sub magnificatie marita, zona de perforatie este identificata; consecutiv este evaluata posibilitatea tratarii perforatiei si reluarea tratamentului endodontic; in final tratamentul perforatiei consta in aplicarea unei substante (de regula MTA – mineral trioxid agregat) asistata microscopic astfel incat aceasta sa obtureze complet peretii perforatiei si sa se integreze in structura radiculara a dintelui.
 4. Indepartarea instrumentarului endodontic fracturat – tratamentul sub microscop este considerat de electie pentru indepartarea instrumentarului endodontic fracturat in portiunea coronara sau medie a unui canal radicular, minimalizand si riscul de a subtia canalul radicular
 5. Examinarea finala a prepararii canalului – magnificatia microscopica si iluminarea intensa ajuta medicul in evaluarea corectitudinii prepararii si curatarii canalelor radiculare. In mod regulat, irigarea canalelor se realizeaza cu o substanta denumita hipoclorit; daca dupa depozitarea de hipoclorit in canal, se observa la microscop bule in substanta de irigare, acesta reprezinta un indiciu ca a mai ramas tesut pulpar remanent in interiorul canalului, si astfel este nevoie de o preparare si curatare aditionala a acestuia.

Tratamente Laser in Endodontie:

Laserul reprezinta una dintre cele mai eficiente modalitati de tratare a numeroase afectiuni din cadrul stomatologiei, deoarece este eficient, confortabil si rapid, fiind mai usor de utilizat de catre medicii stomatologi, in timp ce pacientii nu simt disconfort, indiferent de tipul de tratament la care sunt supusi.

CMI Catalina Budei dispune de ultimele tehnologii in domeniul stomatologic si ofera solutii de tratament endodontic si parodontal cu ajutorul laserului (fara durere).

Suntem un cabinet de practică dentară completă situat in Galaţi, Str. Nae Leonard, nr 19, Bloc C15, parter, tronson 2+3, Galati România, c.p. 800402. Sunaţi-ne, sau vizitaţi-ne azi!  CONTACT

Phone: 0741-550-673
Email: dr.catalinabudei@yahoo.ro